Szlovéniai síterepek

Ausztriai síterepek

 

A síelők tízparancsolata

sízők1. Síeléskor tedd félre az egód! Nem egyedül vagy a pályán, nem csak a saját biztonságod érdekében, hanem a többiek miatt is körültekintőnek kell lenned. Sem a felszereléseddel, sem a magatartásoddal nem veszélyeztetheted a többieket!

2. Síeléskor többet ésszel…! Síeléskor tartsd szem előtt a terepviszonyokat, az időjárási körülményeket és azt is, mennyire forgalmas a pálya. Mindig a tudásodnak megfeleő szintű pályán síelj.

3. Síeléskor úgy válassz nyomvonalat, hogy ha felülről érkezel, ne veszélyeztesd az előtted haladókat. Ide beleértendő a megfelelő távolság betartása a sízés során, tehát ha elsiklasz valaki mellett, ne ijeszd meg.

4. A síelés során ha előzöl, akár merről is érkezel, mindig hagyj annyi helyet a melletted sízőnek, hogy szabadon mozoghasson.

5. Ha sízni indulsz, legyen bár ez egy újraindulás, vagy besízés egy pályára, előbb nézz körül, hogy nem veszélyeztetsz e ezzel valakit!

6. Okos stop! Síelés során ne állj meg a pálya szűk részein és a nem megfelelően belátható területeken. Bukás esetén minél gyorsabban hagyd el ezeket a helyeket.

7. Fel és le csak a széleken! A sízés alatt fel- és lejutáskor, ha gyalogolsz, a sípálya szélét használd.

8. Nyitott szemmel síelj! Kötelességed figyelni síelés alatt a sípályán elhelyezett jelzéseket és a sípálya felügyelőinek utasításait.

9. Síelés alatt ha balesetet látsz, kötelességed segíteni! Ha ezt nem teszed meg, az nem csupán sportszerűtlen gesztus, hanem olyan tett, ami büntetést von maga után.

10. Köteles vagy síelés során igazolni személyazonosságodat, ha baleset történik. Akár te vagy a hibás, akár csak segítettél, vagy éppen szemtanú vagy, meg kell adnod a személyazonosságodat.

Síoktatás

Sífelszerelés kölcsönzés

Sítúrák