Szlovéniai síterepek

Ausztriai síterepek

 

Síelés Ausztriában: Kaprun-Kitzsteinhorn

Kaprun és a Ktzsteinhorn

Ausztria legelső gleccser sípályája „a hókirálynő birodalma”, Kaprun volt. A városka majdnem tíz kilométerre fekszik Zell am See-től és a völgy köti össze őket. Kaprun az ausztriai síelés egyik legkedveltebb célpontja hazánkban, mivel könnyű és gyors megközelíthetősége miatt ideális helyszín pár napos sítúrákhoz is. A Kaprun közeli Kitzsteinhorn az osztrákok egyik leginkább hóbiztos síterepe. A háromezer méteres magasságig is felnyújtózkodó ausztriai sípályák közül az itteniek egy része is állandóan hóval és jéggel fedettek. A széles lejtők carvingolásra csábítják a síelőket, és nagyszerű terepet biztosítananak síoktatáshoz is. Aki egyszer felmerészkedik a gleccserre, az sosem felejti el azt a látványt, ami a szeme elé tárul, a síelés Ausztriában itt a panoráma miatt is igazán élvezetes. Körbetekintve a csipkés hegyek koszorúját láthatjuk, amint védelmezőn körülölelik a völgyet, ahol apró gyémántként ott csillog a Zelli-tó.
Az ausztriai síelés másik nagy előnye, hogy az osztrákok precizitása megjelenik a síterepeken is, a Kitzsteinhorn gondozott, igényesen kialakított, fejlett hóágyú rendszerrel rendelkező pályáin valóban élvezetes a síelés. A pályák hossza összesen 41 km, ebből kék sípálya 22, piros 16 és fekete 3 kilométernyi élvezetet kínál. A fel és lejutást a 20 lift és felvonó segíti.
A gleccser centrumában található az Alpincenter, ami egyfajta havas pláza, van itt sífelszerelés kölcsönző, sportbolt, étterem, körbár és persze infopult. Kaprun mellett négy funpark terepei közül válogathatnak a freestyle rajongók, ha valaki még májusban is szívesen „csúszkálna”, akkor az itt található gleccser funparkját kell meglátogatnia. A parkok évente megrendezendő rangos versenyeknek is otthont adnak. Aki egy ausztriai sítúra során mélyhavat keres, az is jó helyen jár Kaprun közelében, itt ugyanis öt különböző freeride pálya van kialakítva. A pályák elején lévő térképet átböngészve indulás előtt átnézhetjük a terepet.
Mindenesetre annyi biztos, hogy itt az ausztriai síélet már ősszel elkezdődik és kora nyárig kitart minden évben.

Napi bérlet (főszezon): 44,5 EUR/fő
Hat napos bérlet (főszezon): 216 EUR/fő

Síoktatás

Sífelszerelés kölcsönzés

Sítúrák